Finom epres sütemények!
Tejszínes epertorta
100 g étcsokoládé
3 tojás
250 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
100 g liszt
15 g kakaópor
2 teáskanál sütőpor
500 g eper
½ citrom leve
250 g túró
7 lap zselatin
5 dl tejszín
Közben mossuk meg az epret. A tésztát vízszintesen vágjuk félbe. Kapcsoljuk vissza a tortaformát, és tegyük bele a tészta alját. A felső részt vágjuk 12 egyenlő részre. A krémhez a tejszínt verjük kemény habbá, egy másik tálban a túrót, 150 g cukrot és a citromlevet keverjük össze. Oldjuk fel a zselatin alacsony hőfokon. 2-3 evőkanál túrós krémet keverjünk a zselatinba, majd öntsük a többi krémhez. Óvatosan forgassuk hozzá a tejszínt, és öntsük egy keveset a tortaformába. Jöhetnek az eprek, majd a maradék krém. Simítsuk el a tetejét és helyezzük a tésztaszeleteket a torta tetejére. Tegyük körülbelül 5 órára hűtőbe. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
Kókuszos epertorta
150 g vaj
1 csomag kókuszos keksz (225 g)
10 lap zselatin
600 g eper
100 g cukor
500 g túró
4 dl tejszín
30 g kókusz chips
150 g eperlekvár
1 evőkanál porcukor
Olvasszuk meg a vajat, majd hagyjuk kissé kihűlni. Közben a kekszet daráljuk le és keverjük össze a vajjal. Egy 26 centis kapcsos tortaformába tegyük a, és kanállal lapítsuk el úgy, hogy hagyjunk többet a peremén. Áztassuk a zselatint hideg vízben. Mossuk meg az epret, ebből 250 g-ot vágjunk félbe és tegyük félre. A maradék eperhez adjuk hozzá a cukrot és pürésítsük, végül a túrót is keverjük hozzá. A tejszínt verjük keményre. A feloldott zselatinba keverjünk egy kis epres krémet, majd öntsük a többihez. A tejszínt is óvatosan forgassuk hozzá. A krém mehet a kekszes alapra, és legalább 2 órára hűtőbe. A kókusz chipset egy serpenyőben zsiradék nélkül pirítsuk aranybarnára, majd hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt a lekvárt kissé melegítsük meg. A tortát vegyük ki a formából, halmozzuk rá a félretett epreket, csurgassuk rá a lekvárt, a szélére pedig kerülhet a pirított kókuszos chips. Szórjuk meg porcukorral és tálalhatjuk is.
Csokis epertorta eperpürével

2 tojás
80 g + 1 evőkanál cukor
25 g liszt
25 g kukoricaliszt
15 g kakaópor
½ teáskanál sütőpor
5 lap zselatin
850 g eper
250 g mascarpone
2 csomag vaníliás cukor
175 g túró
2 dl tejszín
Áztassuk a zselatint hideg vízben. Az epret mossuk meg és 100 grammot pürésítsünk belőle, 200 grammot vágjunk apró kockára, a többit tegyük félre a tetejére. A mascarponét keverjük ki 1 csomag vaníliás cukorral és 50 g cukorral. Adjuk hozzá a túrót és az eperpürét. A felolvadt zselatinba keverjünk 4 evőkanállal a krémből, majd öntsük a többihez. A tejszínt verjük keményre, és óvatosan forgassuk a krémbe az eperdarabokkal együtt. A kihűlt tésztát tegyük vissza a tortaformába, öntsük rá a krémet és simítsuk el a tetejét. Tegyük körülbelül 30 percig hűtőbe. 400 g eperrel rakjuk ki a torta tetejét, óvatosan nyomjuk a krémbe az epreket. Tegyük vissza a hűtőbe körülbelül 4 órára. A maradék epret 1 evőkanál cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral pürésítsünk. Tálalás előtt öntsük a tetejére az eperpürét.
Forrás: lecker.de